Istoria tinutei formale – despre smoking

Dacă smoking-ul este o ținută pretențioasă de seară în zilele noastre, la momentul apariției acestui articol vestimentar, cu peste un secol și jumătate în urmă, lucrurile stăteau exact invers. 

Inițial, în 1856, unui celebru croitor din Londra, Henry Poole, i s-a cerut să conceapă o ținută formală, dar mai lejeră decât fracul, pentru regele Edward al VII-lea. Astfel, Poole a renunțat la “coada de rândunică” și a croit un fel de veston de interior, pe care barbații l-au îndrăgit de îndată, deoarece il puteau îmbrăca atunci când mergeau la fumat, pentru a-și proteja restul hainelor de mirosul înțepător de țigară, motiv pentru care i s-a și spus “smoking”. 

Smoking-ul, ca ținută obligatorie, s-a impus însă mai târziu, cu ocazia unor evenimente deosebite (de exemplu, cocktailuri, festivaluri de film, de teatru, recepții), care se desfășurau seara, după ora 18, situație în care, pe invitație, se preciza “Smoking obligatoriu” (“Black Tie”). 

Smoking-ul este un costum asortat, format dintr-un veston (haina) de culoare neagră sau în alte nuanțe mai închise, bleumarin, de exemplu sau alb-crem (smoking colonial). Croiala este dreaptă, cu unul sau două rânduri de nasturi, cu revere din mătase, rotunde (guler șal) sau tăiate în colțuri (guler spitz). Este foarte important ca acesta să fie din fibre naturale (lână 100 % sau lână cu mătase ).

smoking_ganza

 ȚINUTA DE CEREMONIE 

 Pantalonii sunt de obicei simpli sau pot avea pe partea laterală o dungă (vipușcă), de asemenea din mătase (după modelul pantalonilor militari de gală). Pantalonii sunt croiți special, pentru a fi purtați fără curea sau pot fi purtați cu bretele. 

Cămașa va fi, întotdeauna albă din material natural ( bumbac cu guler clasic sau guler rândunică și manșete clasice. Acestea din urmă nu trebuie să se vadă mai mult de un centimetru de sub maneca hainei pentru a o proteja și pentru un look impecabil, iar butonii vor fi cât mai discreți. O cămașă de smoking trebuie să aibe întotdeauna nasturii bijuterie sau nasturii ascunși. 

Papionul negru este obligatoriu, iar grosimea lui va fi adaptată la dimensiunile reverului și la cele ale feței. Papionul trebuie să fie self-tie (cel care se leagă cu nod) iar ca material mătase naturală. La smoking-ul negru, șosetele (până la genunchi, astfel încât pielea piciorului să nu se vadă la așezarea pe scaun) și pantofii (de lac, piele lucioasă sau de ca tifea) vor fi negri. 

Ceasul nu ar trebui să fie purtat, singurele bijuterii acceptate vor fi butonii. Dacă totuși optați pentru un ceas, acesta va fi unul elegant și subțire pentru a intra pe sub manșeta cămășii. 

Leave a Comment